Het Courtisane festival vindt dit jaar plaats van 29 maart tot 2 april op verschillende locaties in Gent (Minard, Sphinx, KASKcinema & Paddenhoek).
Als platform voor cinema kiest Courtisane resoluut voor avontuur, reflectie en dialoog. Het programma exploreert cinema als een ontmoetingsruimte, waar mensen, ideeën, interpretaties en ervaringen elkaar kunnen raken. Filmmakers en bezoekers communiceren niet alleen via het scherm, maar vinden elkaar ook in de zaal of aan de bar.
Voor master studenten gender en diversiteit kunnen verschillende delen een verrassende ontdekking zijn. In het filmprogramma eisen sterke vrouwen hun plaats op, met onder meer Jean Matthee en haar toonaangevende feministische films Neon Queen en Antigone’s Cut, die een andere kijk bieden op de representatie van vrouwen in film en zo aanleunen bij andere programma’s met werk van o.a. Laida Lertxundi, Sandra Lahire, Vivienne Dick en Chantal Akerman. De tweede Artist in Focus is Ute Aurand, een Berlijnse filmmaakster die werkt in de traditie van de dagboekfilm. Haar intieme en speelse 16mm-films zoomen in op de kleine details van het alledaagse leven, in een oeuvre dat even radicaal als poëtisch is.
Daarnaast zijn er werken met een diverse multiculturele insteek: het werk van Kevin Jerome Everson ‘Tonsler Park‘ brengt de Afro-Amerikaanse medewerkers van een verkiezingsbureau in Virginia in beeld op 8 november 2016, de dag waarop Donald Trump verkozen werd. Herbert Danska’s Right On! gaat verder terug in de tijd met een baanbrekende concertfilm over en met de Last Poets, die resoneert met zowel de hiphoprevolutie als de zwarte burgerrechtenbewegingen, vroeger en nu. Een double bill met eerst Moor Mother, wiens “slaveship punk and afrofuturist electronics” opgehemeld worden door o.a. The Fader, Pitchfork en The Wire. De Belgisch-Congolese Nkisi laat zich evenmin vastpinnen op genres. In Londen richtte ze het politiek geëngageerde NON records op, met een focus op elektronica-artiesten uit de Afrikaanse diaspora.
Het hele programma kan men terugvinden op de website (www.courtisane.be). Voor slechts 15 euro kan je het hele festival bijwonen, stuur gerust een mailtje naar daphne@courtisane.be met vermelding student master gender en diversiteit.