Makers van het programma Taboe zijn op zoek naar personen om deel te nemen over de thema’s ‘vrouwen’ en ‘gender’

Het één-programma Taboe met Philippe Geubels draait om het bespreekbaar maken van maatschappelijke thema’s die in de taboesfeer zitten. Ze doen dat door er mensen over aan het woord te laten én door er comedy over te maken (voor een impressie: https://www.facebook.com/een/videos/10155902021080330/).

In het nieuwe seizoen wijden ze een aflevering aan het thema vrouwen. Hieronder hun oproep:

‘Niet meteen een maatschappelijk taboe’, hoor ik vaak wanneer ik mensen vertel over het thema. Dat klopt inderdaad, en toch merken we dat er toch bijzonder veel te vertellen is over een aantal waarheden die vaak pijnlijk zijn om over te spreken. Waarom moeten vrouwen zich verantwoorden voor de combinatie van hun carrièrekeuzes met die van hun gezin, en mannen niet? Waarom blijft seksueel grensoverschrijdend zo wijdverspreid? Waarom moeten vrouwen voldoen aan zo veel meer lichamelijke eisen dan mannen? Waarom blijven vrouwen ondervertegenwoordigd in het bedrijfsleven, de politiek, de academische wereld, de kunsten? Waarom zijn het altijd vrouwelijke kledingkeuzes die ter discussie staan (waarom zijn het vooral mannen die vinden dat ze vrouwen een hoofddoek kunnen verbieden?), waarom staat er ‘princess’ op een t-shirt voor een zevenjarig meisje en geen ‘hero’, zoals op die van de jongens?

We willen het specifiek ook hebben over intersectionaliteit en de breuklijnen tussen wit feminisme en black feminism. Daarnaast zijn we ook op zoek naar een Vlaamse moslima die kan vertellen over haar vrouw-zijn. Kortom, we zoeken antwoorden op de vraag: ‘Hoe versterkt je vrouw zijn de obstakels rond je afkomst?’

Bovendien maken we dit seizoen een aflevering over gender. Iedereen in onze samenleving wiens genderidentiteit afwijkt van ‘de norm’ komt hiervoor in aanmerking. Wij dachten in de eerste plaats aan transpersonen, non-binaire en genderfluïde mensen en mensen met een genderexpressie waaraan een stigma kleeft. Ook intersekse personen die relevante ervaringen hebben op het gebied van gendernormativiteit passen in het opzet. Ten slotte zouden voor deze aflevering verschillende intersectionele perspectieven zeker welkom zijn.

Onze oproep is dus erg ruim. Het belangrijkste criterium is dat deelnemers kunnen vertellen over de relevante stigma’s, obstakels en taboes vanuit een persoonlijk levensverhaal. Voor alle suggesties en een vrijblijvend gesprek ben ik steeds bereikbaar op het nummer 0476864747 of via felix.schamp@panenka.tv. Moesten jullie ethische bezwaren hebben, hoor ik die ook graag.