Het centrale thema van de 18de editie van DOCVILLE is FILOSOFIE. Maar daarnaast heeft het programma een grote diversiteit aan thema’s en onderwerpen, stuk voor stuk uitzonderlijke films gemaakt door cineasten met persoonlijkheid en visie, omkaderd met inleidingen, lezingen en nabesprekingen.
DOCUMENTAIRES OVER VROUWEN/GENDER
DRAGON WOMEN
|
In de hogere machtssferen van de financiële sector, circuleert een handvol vrouwen die even bewonderd als veracht worden. Ze hebben heel hard gewerkt om de top te bereiken en toch moeten ze iedere dag vechten tegen vooroordelen en seksisme. Gefilmd in Europa, Amerika en Azië getuigen deze vrouwen thuis, op het werk en in hun vrije tijd over wat hen succesvol heeft gemaakt en hoe ze zich hebben moeten aanpassen om te overleven in één van de meest competitieve en mannelijke sectoren ter wereld
Vertoning op 29/03 Wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met Laetitia Teuber, één van de ‘dragon women’.
|
1945. Een vrouw met Aziatische roots kijkt recht in de camera. Nadine Hwang is één van de overlevenden die van het concentratiekamp Ravensbrück naar Zweden werd overgebracht. Een jaar eerder ontmoette ze in het kamp Nelly, de liefde van haar leven. Met bijzondere archiefbeelden wordt het wonderlijke levensverhaal van beide vrouwen verteld, een fantastisch en verrassend liefdesverhaal dat je nooit meer zal vergeten.
Vertoningen op 28, 30 & 31/03 De vertoning van 30.03 wordt gevolgd door een nagesprek met de regisseur en met Sylvie, de kleindochter van Nelly.
|
NELLY & NADINE
|
NAME OF THE GAME
|
Onschuldig speels gedrag of seksuele intimidatie en machtsmisbruik? Voor de een is de grens glashelder, voor de ander is er een grijze zone. De populaire Noorse politicus Trond Giske was jarenlang op weg om de volgende eerste minister te worden. Tot hij beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag. Hijzelf doet de zaak nog steeds af als onschuldige ondoordachtheid. Is de grens van grensoverschrijdend gedrag in steen gebeiteld?
Vertoningen op 23, 27 & 29/03
|
Hebben vrouwen nog feminisme nodig in het 21ste-eeuwse Europa? Wat is er de voorbije decennia veranderd? En wat blijft hardnekkig aanwezig of zijn nieuwe pijnpunten? Een openhartige film voor mannen en vrouwen over wat het betekent om vrouw te zijn in onze maatschappij.
Vertoningen op 26 & 29/03 De vertoning op 26/03 wordt gevolgd door DOCVILLE Plus: Vrouwen steunen vrouwen?, een nagesprek met Sophie Dros (regisseur Sisterhood), Pinar Akbas (opiniemaker en columniste) en Naomi Skoutariotis (ex-journalist bij Knack, werkt aan een boek over ‘sisterhood’). Geleid door Michèle Cuvelier (radiopresentator).
|
SISTERHOOD
|